VAN DER MOLEN
Scripophily
Music, music instruments & audio equipment

(update 27-5-2024)

Dr. Hugo H. van der Molen - Wederikweg 114 - 9753 AE Haren, The Netherlands
Tel: +31 (0)50 534 8795; email: [email protected]

en Facebook of Linkedin


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order.

You are here: home - scripophily - search by activity - music, music instruments& audio equipment


Look here for a small treatise on "music note script" as security print, and some examples.

Zie hier voor een kleine verhandeling over, en voorbeelden van "muzieknotenschrift" als beveiligingsmethode bij het drukken van waardepapieren, zoals effecten


The Netherlands / Nederland

De Wagner-vereeniging, specimen aandeel uit 1932  


De Wagner-Vereeniging N.V
Amsterdam 1932

Bewijs van aandeel groot fl 2500 aan toonder, zeldzaam SPECIMEN uit de archieven van drukkerij DeBussy te Amsterdam; met voll. aanhangend couponblad, afm. ca. 21 x 33,5 cm.; conditie EF: 2 haast onzichtbare nette vouwen, 1 lijn met ontwaardingsperforatie, Prijs € 95.

De Vereniging werd opgericht door Julius G. Bunge Sr. oprichter\eigenaar van de wereldomvattende graanhandel maatschappij Bunge.
De heer Bunge , destijds één van de rijkste Nederlanders, was getrouwd met een Duitse dame, die en vriendin was van Winnifried Wagner, dochter van componist Richard Wagner. Het echtpaar Bunge wilde de muziek van Wagner propageren en de heer Bunge richtte daarom in 1884 de Wagner vereniging op.
Het was een zeer elitaire vereniging met uitsluitend leden uit de hoogste kringen, o.a. de Koninklijke Familie. Wagner componeerde o.a. de wereldberoemde opera Tristan en Isolde (bron: Catawiki, 2018).


Free Record Shop SPECIMEN certificaten van aandelen  

Free Record Shop Holding N.V.


Gev. te Capelle a/d Ijssel (ZH), certificaten aan toonder van een gewoon aandeel op naam, uitgegeven door de Stichting Administratiekantoor Free Record Shop Holding, gev. te Capelle a/d Ijssel, 5 december 1989.


Zeldzame SPECIMEN, genummerd 00000, uit de archieven van drukkerij DeBussy Ellerman Harms, te A'dam; alle met aanhangend volledig couponblad , conditie UNC: drukfris, zonder gebereken.
----- Certificaat van 1 aandeel, prijs € 75
----- Certificaat van 10 aandelen, prijs € 85
----- Certificaat van 100 aandelen, prijs € 95

Free Record Shop werd in 1971 opgericht door Hans Breukhoven. In 1989 volgde een beursgang. Het opgehaalde geld werd aangewend voor expansie in o.a. Duitsland, België en Noorwegen en komen er formules bij, zoals Fame. De Nederlandse tak van het bedrijf, inclusief vestigingen van Fame, 141 winkels en 755 medewerkers, gaat mei 2013 failliet, veroorzaakt door o.a. teruglopende CD en DVD-verkopen. De curatoren streven naar een doorstart. Eerder was het merendeel der aandelen in de Belgische tak van het bedrijf, 75 Free Record winkels, 54 Game Mania winkels en 300 medewerkers, overgenomen door ProCures. De resterende aandelen bleven in handen van Hans Breukhoven.

G.A. Goldschmeding's piano- en orgelhandel, A'dam 1916, aandeel van 1000, alle op naam van een lid der familie, ondertekend door de directie: G, W en A.C. Goldschmeding.
De laatste eigenaar van deze bekende pianohandel in de Amsterdamse raadhuisstraat werd laaghartig vermoord (bron: Rietveld in beleggers Belangen 13-4-'98)
# = 450 st., 150 in elke serie A, B en C., bruine sierrand.
----- serie C, # = 150, prijs 50 Euro
-----  serie B, # = 150, prijs 43 Euro


Geluidsapparatenfabriek N.V. Octavoice i.o., voorlopig bewijs van aandeel, nr. 130 van f 500 t.n.v. W.J.M. van Baaren te Utrecht, 1947, EF, 50 Euro.


Groninger Orchestvereeniging, aandeel uit 1918  

“Groninger Orchestvereeniging”, voorheen Orchest der Vereeniging “De Harmonie”.
(Oudste symfonieorkest van Nederland)

 

ZELDZAAM

 

Afm. ca. 21 x 34 cm.; druk; erven B. van der Kamp te Groningen;

 

nr. 78: conditie EF: ongevouwen, zeer lichte gebruikssporen, volledig aanhangend couponblad, Prijs € 250
nr. 79: conditie EF: ongevouwen, zeer lichte gebruikssporen, volledig aanhangend couponblad, Prijs € 250

Afgebeeld is no. 80: conditie EF+, maar wel in de rechter rand 2 minieme (ca. 0,5 cm) scheurtjes, onzichtbaar indien ingelijst, ; Prijs ook € 250


 

<---klik op de foto voor een vergroting

Reeds in het midden van de negentiende eeuw werd er in de stad Groningen “geconcerteerd”, onder meer in het gebouw De Harmonie, waar tevens de gelijknamige “Herensociëteit” was gevestigd. Dat concerteren hield echter iets geheel anders in dan wat wij daar vandaag de dag, en reeds bijna gedurende de gehele twintigste eeuw, onder verstaan. De muziek, die door het orkest ten gehore werd gebracht, diende slechts ter verpozing.

De vereniging “De Harmonie”  in Groningen is ruim twintig jaar ouder dan het muziekensemble dat in 1862 zou worden opgericht onder de naam Orchest der Vereeniging “De Harmonie”, in 1918 omgedoopt tot “Groninger Orchestvereeniging” (GOV).

Het GOV ging later op in het Noordelijk Filharmonisch Orkest (NFO). Dat fuseerde in 1989 met het, sinds 1950 bestaande, Frysk Orkest (FO te Leeuwarden) onder de nieuwe naam Noord Nederlands Orkest (NNO), met cultureel centrum De Oosterpoort in Groningen als thuisbasis.

Daarom maakt het huidige Groninger ensemble (NNO) terecht aanspraak op de benaming “oudste professionele symfonieorkest van Nederland”, simpelweg omdat de in 1862 gekozen bezetting, ook voor onze begrippen, in die dagen mocht gelden als symfonieorkest. Het is dus in directe lijn erfopvolger van het oudste Nederlandse orkest, het Orchest der Vereeniging De Harmonie, opgericht in 1862 als onderdeel van sociëteit De Harmonie.

Anno 2010 was het NNO het grootste regionale symfonieorkest van Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest dan zo’n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland zoals de Doelen in Rotterdam, het concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht. Het NNO gaat iedere twee jaar op buitenlandse tournee en is regelmatig te beluisteren tijdens (landelijke) radio-uitzendingen.

Tot in de jaren 1960 werd geconcerteerd in het fraaie Harmoniegebouw in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, waarvan de akoestiek alom werd geroemd. Later is het afgebroken ten behoeve van universitaire gebouwen. Gelukkig heeft men toen - zoals Wim Kan in zijn nieuwjaarsconference zei -  de akoestiek laten staan !  In elk geval staat de voorgevel er nog als visuele herinnering.

Voorgevel Harmoniegebouw te Groningen

Eind oktober 2021 maakte het NNO de benoeming bekend van Eivind Gullberg Jensen tot chef-dirigent en van Hartmut Haenchen tot vaste gastdirigent, beide met ingang van het seizoen 2022-2023.


 

Het Concertgebouw, N.V
Amsterdam
Opgericht in 1882

1893: Bewijs van Preferent Aandeel groot f 500 in een kapitaal van f 281.500
Afm. 16,5 x 25,5 cm, met fraaie sierrand en volledig couponblad, waarvan geen coupons zijn geknipt.

Alle op naam van P.A.L. Ogtrop en later div. malen overgeschreven naar andere leden van de familie Ogtrop


Alle met een haast onzichtbare verticale vouw. Sold / Verkocht
---------- no. 373, voorkant, achterkant


Het Concertgebouw N.V., specimen obligatie uit 1938  

Het Concertgebouw N.V.
gev. te Amsterdam

Obligatie groot f 20.000 aan toonder in een lening groot f 211.000, rentende 3 pCt 's jaars, Amsterdam: November 1938 met de Gemeente Amsterdam als borg. 

Zeldzaam SPECIMEN van de drukkerij De Bussy te Amsterdam, met voll. aanh. couponblad, afm. ca. 24 x 31 cm., fraaie blauwgroene sierrand, conditie EF: 1 haast onzichtbare horizontale vouw,

Prijs € 125.Küchenmeister

Küchenmeister's Internationale Maatschappij voor Accoustiek, Amsterdam, 1929,
---------- bewijs van aandeel, f 1000 aan toonder, met los couponblad, , bruine sierrand op geel, druk: de Bussy,
--- VF met 2 vouwen: 25 Euro
--- EF met 1 lichte vouw: 50 Euro
---------- certificaat f 100, uitgegeven door het Amsterdamsch Trustee's Kantoor NV, bruine sierrand op geel, oranje belastingstempel,
--- VF, wel heel mooi, los couponblad, 25 Euro
--- EF, ongevouwen, aanhangend couponblad, 50 Euro.

Küchenmeister's Internationale Ultraphoonmaatschappij, aandeel van 1000, met couponblad, Amsterdam, 1928, blauwe sierrand op grijs patroon, druk: de Bussy,
--- met 2 archiefgaten in linker rand: 35 Euro.
--- zonder archiefgaten: 50 Euro.

Lees meer over deze bedrijven, en de radio / geluidsfilm-tech aandelen-bubble uit de jaren 1927-1930, met parallellen met de high-tech aandelen boom en bubble uit de jaren 2000.

Deutsch: Erfindungen in bereich von Radio, Grammophon und Klangfilm, Zusammenarbeit mit Tonbild Syndicat. A.E.G. und Siemens & Halske.

English: H.J. Küchenmeister did many inventions and got many patents (300 in Europe and the USA) related to radio, grammophone and sound movie. They can be considered a classic example of  the radio / sound / sound film high-tech boom and bubble of the period 1928-1930: their share more than doubled after the emission, but 4 years later they went into liquidation.
Muziekvereniging "Euphonia", Ophermert (Gld.), opgericht 7-4-1954, originele handtekeningen, oranje belastingzegel, zwarte sierrand op geel patroon, klein formaat: 10,5 bij 15 cm, 45 Euro.

R.K. Fanfare Gezelschap "St. Pancratius"
te Blokker (N.H.), Onderafdeling vande R.K Patronaats-Commissie
Renteloos voorschot groot Tien Gulden, no. 001; ondertekend door de directeur der Patronaats-Commissie G. Kuit en de voorzitter der Fanfare, dhr. E. v.d. Laan ; op de achterkant staat met pen geschreven de naam Nicolaas Bakker; afm. 13 bij 19 cm.; bruine tekst op licht groen patrron; conditie VF: 1 verticale vouw en een kleine hoekvouw; licht tropisch (kleine bruine plekjes); zonder jaartal, maar ik vermoed van voor 1940. Het Fanfare Gezelschap bestaat nog steeds. Prijs 250 € (zeldzaam !).


USA
Admiral Corporation, , x shares, orange, 1967,
trhee smaal tears in upper white border, 23 Euro
tear through left white and orange border, 11 Euro
Vignette: God Hermes (L: Mercurius) and a goddess sitting before a control panel. looking at a symphony orchestra and it's director.

Admiral Corporation, , 100 shares, green, 1967, 34 Euro
Vignette: God Hermes (L: Mercurius) and a goddess sitting before a control panel. looking at a symphony orchestra and it's director.

D.H. Baldwin Company, Cincinnati, Ohio,
The company was established in 1862 and is the largest manufacturer of keyboard instruments in the USA.. Their premier product is the famous Baldwin Concert Grand Piano. They also produce a priced line of Grandfather Clocks. (Source: Malcolm Kurin, personal communication, sept'2002)
5 by 5 cm vignette of Dwight Hamilton Baldwin, see vignette or  the entire share
---------- 14 3/4 % debenditure, due 1994, issued between 1982 and 1986, orange border, 12 Euro.
---------- 13,5 % debenditure, due 1994, issued 1983, brown border; 1 cm tear in left upper corner; pen written figures in right upper border, unfolded, 25 Euro.

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Dr. Hugo H. van der Molen - Wederikweg 114 - 9753 AE Haren, The Netherlands
Tel: +31 (0)50 534 8795; email: [email protected]

en Facebook of Linkedin


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order.

You are here: home - scripophily - search by activity - music, music instruments& audio equipment

back to scripophily home page