HUGO VAN DER MOLEN'S
Scripophily site
a collection of historic bonds and shares
J.A. Carp's Garenfabrieken
(update: november 15th 2017)

Dr. Hugo H. van der Molen - Wederikweg 114 - 9753 AE Haren, The Netherlands
Tel: +31 (0)50 534 8795; email: [email protected]


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order and to pay.
Paypal, VISA, Euro-Mastercard & American Express cards are accepted

You are here: home - scripophily - search by activity - textile - J.A. Carp's Garenfabrieken
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

J.A. Carp's Garenfabrieken

J.A. Carp's garenfabrieken is genoemd naar de grondlegger. Het was een groot industrieel bedrijf (textielfabrikant) in het zuiden van Nederland met name tussen 1900 en 1970.

De geboren Amsterdammer Jacob Arnoud Carp (1809-1895) associeerde zich na zijn huwelijk met de dochter van de Helmondse kasteelheer, Anna Wilhelmina Wesselman van Helmond, en zijn vestiging daar in 1848 met George Wilhelm Kaulen die een bescheiden turksroodververij exploiteerde. In 1860 scheidden hun wegen en zette J.A. Carp onder eigen naam een eigen nieuw bedrijf op. Zijn turksroodververij in Helmond importeerde ruwe garens, vooral uit Engeland, verfde deze en exporteerde ze vervolgens weer naar het Verre Oosten, voornamelijk naar Nederlands-Indië. Hier werd het garen vooral gebruikt voor de weven van sarongs. Het was een ambachtelijk proces en het bedrijf was redelijk kleinschalig. Daarnaast waren JA Carp en later zijn zoon Carel Frederik Carp (1842-1885) nog actief in de Geldropse textielnijverheid, waar zij van 1856 tot 1886 een stoomwolspinnerij en -weverij exploiteerden.

Het bedrijf kreeg nieuwe impulsen na de komst, in 1905, van kleinzoon Dr. Arnoud Carp. In de omgeving werden diverse haspelarijen opgericht, waar m.b.v. goedkope meisjes- en vrouwenarbeid de te verven garens omgehaspeld werden, die in het centrale bedrijf te Helmond dan werden geverfd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog startte men met de productie van naaigarens. Eind 1917 werd hiertoe de onderneming in een N.V. omgezet, met een maatschappelijk kapitaal van 2½ miljoen gulden, in 1919 verdubbeld. De bedrijfsactiviteiten werden steeds meer geconcentreerd in Helmond, waar bijv. ook een klossendraaierij, cartonnagefabriek en drukkerij voor de eigen producten aanwezig was. De afdeling roodververij werd in 1928 gesloten. In 1938 ging Carp op in het Schotse bedrijf van de fa. J. & P. Coats te Glasgow en werd om die reden tijdens de Tweede Wereldoorlog onder beheer van een Duitse Verwalter gesteld. Ze bloeide vervolgens opnieuw weer op in de naoorlogse jaren en ze kwam pas in de problemen toen de fabrieken in de jaren zestig en de zeventig de lagelonenlanden opkwamen.Het einde
In 1969 werd de fabriek gesloten. De machines voor het verven gingen toen naar de schroot, de fabrieksterreinen werden aan de lampenproducent Philips verkocht en van een groot productiebedrijf werd Carp een (veel kleinere) handelsfirma. Op het terrein kwam in 1971 een kleine vestiging van Philips-USFA die in 1974 al weer werd gesloten. In 1981 werden de fabrieken aan de Kanaaldijk N.W. gesloopt. Daarna vonden er opgravingen plaats waarbij resten van 't Oude Huys, het eerste kasteel van Helmond, werden gevonden. Vervolgens kwam er op deze plaats een woningbouwproject.

Met het vrijwel totaal instorten van de Nederlandse textielindustrie verdween zodoende ook J.A. Carps Garen BV. Uiteindelijk is ze via verschillende fusies en splitsingen in Winschoten terechtgekomen, maar de originele naam wordt nu niet meer gebruikt.

Dr. Arnoud Carp was ook de bouwheer van de markante villa aan de Aarle-Rixtelseweg in Helmond, die hij in 1921 liet bouwen. Tegenwoordig staat de villa op de Rijksmonumentenlijst. Nog tot ver in de jaren '50 woonde de Carp er zelf, sinds 1996 is het een kantoorpand.

Bron: Wikipedia, d.d. 29-10-2010


J.A. Carp's Garenfabrieken N.V.
te Helmond; Opgericht op 20-10-1917; Zeer zeldzame SPECIMEN uit de archieven van drukkerij De Bussy, A'dam; afm. ca. 24 x 33 cm, met couponblad; conditie: bijna drukfris, maar wel een lichte horizontale vouw.
---------- Bewijs van aandeel van 10 aandelen van f 100 aan toonder, groene rand, Helmond, 1959, SOLD.
---------- Bewijs van 100 aandelen, elk groot f 100, aan toonder, rode rand, Helmond, 1959; SOLD.
Het bedrijf werd in 1860 gestart door Jacob Arnoud Carp (1809-1895). Later kwam zijn zoon Carel Fredrik Carp ook in het bedrijf en in 1905 ook kleinzoon Dr. Arnoud Carp. In 1917 werd het bedrijf een N.V. In 1938 ging het bedrijf op in de Schotse fa. J. & P. Coats te Glasgow. In 1969 werd de fabriek gesloten en bleef er slechts een kleine handelsfirma J.A.Carp's Garen B.V. over. Lees meer details van de bedrijfsgeschiedenis.

carp's Garenfabrieken- aandeel uit 1959    

 

Carp's Garengabrieken te Helmond-oude aandelen    


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order and to pay.

You are here: home - scripophily - search by activity - textile - J.A. Carp's Garenfabrieken

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl